انتشار مقاله دانش‌آموخته دانشگاه تهران در مجله Scientific Reports-Nature

مقاله «جریان بهینه آب مجازی برای بهبود امنیت غذایی در کشورهای کم آب»

۱۱ آبان ۱۴۰۰ | ۱۱:۰۰ کد : ۲۳۱۲۰ اخبار
تعداد بازدید:۷۵۴
دفتر ارتباط با دانش‌آموختگان دانشگاه تهران: مقاله دانش‌آموخته دانشگاه تهران با عنوان «جریان بهینه آب مجازی برای بهبود امنیت غذایی در کشورهای کم آب» در مجله Scientific Reports-Nature منتشر شد.

مقاله دکتر سامان معروف‌پور، دانش‌آموخته مقطع دکتری گروه مهندسی آبیاری و آبادانی و همکاران به سرپرستی دکتر امید بزرگ حداد، استاد دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با عنوان جریان بهینه آب مجازی برای بهبود امنیت غذایی در کشورهای کم آب" Optimal virtual water flows for improved food security in water-scarce countries " در مجله Scientific Reports-Nature منتشر شد.

این مقاله رویکردی را برای پیوند شبکه تجارت، امنیت غذایی و ردپای آب برای بهبود امنیت غذایی و کاهش بحران آب توسعه داد. در این مقاله با مشخص شدن کمبود و مازاد بر تقاضای استان‌‌ها (مازاد تولید) در هر محصول، شبکه تجارت داخلی شکل گرفت و براساس کمترین فاصله بین استان‌ها تجارت محصولات انجام شد. همچنین شبکه تجارت معرفی شده باعث بهبود سامانه کشاورزی کشور و همچنین کاهش هزینه حمل و نقل بین استان‌ها می‌شود. با ایجاد شبکه تجارت، ابتدا ۷۸۱ میلیون مترمکعب آب مجازی ذخیره شده است.

در گام دوم، از نتایج شبکه تجارت در مدل بهینه‌سازی چندهدفه استفاده به‌عمل آمد تا اصلاح الگوی کشت براساس دو تابع هدف امنیت غذایی و بحران آب صورت گیرد. برای اصلاح الگوی کشت محصولات مازاد، میزان آب و اراضی زراعی آزاد شده محاسبه شد. اراضی آزاد شده براساس میزان محصولات مازاد هر استان محاسبه شد که به کشت محصولات با شرایط کمبود در کشور و قرار داشتن در الگوی کشت سنتی مناطق، اختصاص یافت. در نهایت یک جبهه پارتو از الگوریتم بهینه‌سازی به دست آمد. جبهه پارتو ۴۰۰ سناریوی مدیریتی برای اصلاح کشت به تصمیم‌گیران ارائه داد که بازه %۱۹-%۴۵ و %۳-%۲ به ترتیب بهبود در شاخص امنیت غذایی و شاخص بحران آب را نشان داد. برای نشان‌دادن عملکرد مدل با روش تاپسیس یک سناریو انتخاب شد که شاخص امنیت غذایی و شاخص بحران آب را به ترتیب ۴۴% و % ۵/۲ بهبود بخشید. همچنین سناریوی انتخابی باعث صرفه‌جویی ۱۲۰۷ میلیون مترمکعب ردپای آب آبی و گسترش اراضی را به‌اندازه ۷/۱۸ هزار هکتار کاهش داده است.

برای مشاهده مقاله به این لینک زیر مراجعه شود:

https://www.nature.com/articles/s41598-021-00500-6.pdf

کد تحریریه : ۱۰۰/۱۰۱/۱۱۵

کلید واژه ها: بحران آب امنیت غذایی مقاله دانش‌آموختگان


نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.