دانشآموخته دانشگاه تهران - ۴۸
دکتر جلیل فتحآبادی: خانواده در لبه پرتگاه قرار گرفته است
دکتر جلیل فتحآبادی، دانشیار و مدیر گروه روانشناسی کاربردی دانشگاه شهید بهشتی و دانشآموختۀ دانشگاه تهران در نوزدهمین نشست علمی دانشآموختگان دانشگاه تهران با موضوع «فرزندپروری و خانواده در حال گذار» گفت: انسان دائماً در حال تغییر از نظر فکری، شکل زندگی، محتوای زندگی است. اما امروزه به دلیل سرعت، ماهیت و شکل تغییرات به این بحث توجه زیادی میشود.
او گفت: اگر نگاه به آینده داشته باشیم شاید تصوری از آینده خودمان هم نداشته باشیم، بنابراین به شکل مجهز نمیتوان به استقبال آینده برویم و برنامهریزیهای خانواده، برنامهریزیهای فراکنشی و پیشنگرانه نیست و برنامههای آینده از نوع واکنشی است.
دانشیار و مدیر گروه روانشناسی کاربردی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: باورهای بنیادین نسبی نسبت به خانواده زیر سوال رفته و بحث فرزندآوری به حاشیه رانده شده است. مدیران فعلی و قانونگذاران از واگذاری امتیازات تشویقی به خانواده جهت فرزندآوری صحبت میکنند و به نظر من اگر در یک جامعهای، بنیاد یا نهادی به اسم خانواده وجود نداشته باشد، ملت و کشوری هم نداریم.
فتحآبادی تصریح کرد: بهخاطر وجود مشکلات فراوان برای خانواده، زنگ خطر برای کشور به صدا درآمده و خانواده در لبه پرتگاهی قرار گرفته است. امروزه جوانان ما اعتقادی به ازدواج ندارند، وقتی تمایلی به ازدواج نباشد دیگر خانوادهای وجود نخواهد داشت.
او با اشاره به سو تفسیرهای موجود برای آسیبهای خانواده، ادامه داد: اگر صورتمسئله اشتباه تعریف بشود راهحل پیدا نخواهد شد، جامعه بخشی از وظایف و کارکردهای خود را بر روی خانواده گذاشته است.
دانشآموخته دانشگاه تهران گفت: خانواده باید به فکر رشد معنویت خود باشد نه به فکر تهیه مسکن برای فرزندان یا دغدغه تحصیل آنها را به دوش خود بکشد. در بسیاری از کشورها دولت وظایفی در قبال خانواده دارد که از آنها حمایت میشود. ما بر اساس برنامههایی که دولت در کشور پیاده میکند عمل میکنیم.
فتحآبادی خاطرنشان کرد: یکی از دلایل تشکیل خانواده بحث نیازهای مشروع جنسی است، درگذشته برای رفع این نیاز هم در جامعه و هم در خانواده، قواعد رسمی، قانونی، شرعی و عرفی وجود داشت. در حال حاضر در برخی از خانوادهها تغییر شکل قواعد رسمی به قواعد غیررسمی مشهود است. ما از این قواعد غیررسمی به آشفتگی و بیقاعدگی در روابط رسیدهایم.
او گفت: در شرایط امروزی با تغییرات غیرقابلپیشبینی روبرو هستیم و بنیادهای اقتصادی که برعهده پدر و گاهی هم مادر بود امروزه در بین اعضای خانواده توزیع شده و موجب تغییر قدرت در خانوادهها و تبدیل به رابطه عرضی و هم سطح خانوادهها شده است، بنابراین چیزی به اسم تبعیت در فرزندان معنای قبلی و قدیمی خود را ندارد، فرزندان در شکلدادن خود مستقل شدهاند و این نه خوب است و نه بد.
دانشآموخته دانشگاه تهران تصریح کرد: ما از اصول اخلاقی به نسبیت اخلاقی میرویم. امروزه ما مجموعهای از افعال پسندیده و یا ناپسند را نداریم بلکه هرکسی از نظر خودش با باورهای خود در جامعه رفتار کند که این موضوع دچار آشفتگی و آشوبی در جامعه میشود.
فتحآبادی تاکید کرد: یکبار برای همیشه آسیبهای خانواده را با درس گرفتن از گذشته تنظیم و برای آینده مسیری را تعیین کنیم.
نوزدهمین نشست علمی دانشآموختگان دانشگاه تهران با موضوع «فرزندپروری و خانواده در حال گذار» با حضور دکتر فاطمه نصرتی، رئیس دفتر ارتباط با دانشآموختگان (دبیر پنل) و سخنرانی دکتر علیاکبر ارجمندنیا، دانشیار و مدیر گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی و دانشآموختۀ دانشگاه تهران، دکتر جلیل فتحآبادی، دانشیار و مدیر گروه روانشناسی کاربردی دانشگاه شهید بهشتی و دانشآموختۀ دانشگاه تهران و دکتر کیوان کاکابرایی، دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی و مدیر روانشناسی بالینی و رئیس انجمن کودکان استثنایی (استان کرمانشاه) و دانشآموختۀ دانشگاه تهران چهارشنبه ۴ اسفند ماه بهصورت مجازی برگزار شد.
نظر شما :